TELC nyelvvizsga

Miért előnyös Önnek a TELC nyelvvizsga?

✔ Vizsgázni lehet angol, német, olasz és francia nyelvekből.
✔ Az angol és a német nyelvvizsga államilag elimert, így érettségihez, felvételihez, diplomakiadáshoz és munkavállaláshoz is megfelelő.
✔ Az Európai Nyelvvizsga Bizonyítvány az Európai Unió és a közép-európai térség számos - összesen 20-nál is több - országában elfogadott nemzetközi nyelvvizsga, melyet továbbtanuláshoz és külföldi munkavállaláshoz egyaránt elfogadnak.

Vizsgahelyünk időpontjai a 2018-as évben angol és német nyelvből

2018. január 14. - jelentkezési határidő: 2017. december 11.
2018. február 24. - jelentkezési határidő: 2018. január 22.
2018. április 14. - jelentkezési határidő: 2018. március 12.
2018. május 26. - jelentkezési határidő: 2018. április 23.
2018. augusztus 18. - jelentkezési határidő: 2018. július 16.
2018. október 6.- jelentkezési határidő: 2018. szeptember 3.
2018. november 17.- jelentkezési határidő: 2018. október 15.

Bővebb információkat IDE kattintva találhatsz! 

Vizsgadíjak

Államilag elismert általános nyelvvizsga díjak (angol és német nyelv esetén):
B1 szint - 29.000 Ft (komplex), 23.000 Ft (írásbeli/ szóbeli)
B2 szint - 32.000 Ft (komplex), 25.000 Ft (írásbeli/ szóbeli)
C1 szint - 35.000 Ft (komplex), 28.000 Ft (írásbeli/ szóbeli)
Különeljárási díj (pótjelentkezés esetén) - 5.000 Ft
Bővebb információk ITT.
Jelentkezési lapokat ITT tudod elérni.

VIZSGAHELYSZÍN:
Madách Imre Szakközépiskola

2100 Gödöllő, Ganz Ábrahám utca 1-3

Telefon

06-70-296-8483

ONLINE JELENTKEZÉS

A TELC vizsgaközpont honlapján, a www.telc.hu oldalon a jelentkező létrehoz magához egy felhasználói fiókot,
majd az emailben megkapott adatok alapján aktiválja azt.
Saját felületén kiválasztja a "vizsgajelentkezés" gombot, majd a nyelv, szint beállítását követően a "jelentkezés" opció kiválasztásával választhat a vizsgahelyek közül. Ennek megjelölésével regisztrálja magát a válaszott vizsgahelyre.
Fontos, hogy a jelentkező ekkor még nem aktív vizsgázó.
Online regisztráció esetén a vizsgadíjat átutalással tudja rendezni (pl. személyesen bankfióknál, vagy internetbankon keresztül), de közvetlenül a telc honlapján keresztül is tudja rendezni ezt! A vizsgadíjat a 11708001-20522234-00000000 számlaszámra
(a kedvezményezett a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat) tudják elutalni.
A befizetési azonosítót szükséges a közlemény rovatban feltüntetni.
A befizetés elindításának határideje a jelentkezési határidő (pótjelentkezés esetén a pótjelentkezési határidő).
A jelentkezés aktiválása a befizetést követően 2-3 napon belül történik.

SZEMÉLYES JELENTKEZÉS

A vizsgázó személyesen Gödöllőn a Madách Imre Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium
(2100 Gödöllő, Ganz Ábrahám utca 1-3.) titkárságán tud jelentkezni.
Itt tud kérni jelentkezési lapot és csekket a befizetéshez! Az iskola titkárságán 8.00 - 16.00 között tudják fogadni a jeletkezőt.
Az aktuális jelentkezési lap az alábbi linken is letölthető. 
A befizetett csekk feladását igazoló szelvényt és a kitöltött jelentkezési lapot vissza kell vinni az iskola titkárságára,
mely után regisztráljuk a vizsgázót!
Személyes jelentkezés esetén a vizsgázó egyből aktív státuszba kerül.
A regisztrációs lapról és a csekkről a vizsgázó kapni fog egy másolatot, melyet meg kell őriznie!

Tippek az írásbeli vizsgához

✔ Az írásbeli vizsga során szövegértési, nyelvtani (language elements) és az íráskészséget mérő feladat típusok fordulnak elő.
✔ Az "olvasott szövegértés feladat" típusoknál fontos, hogy ha minden szót nem is ismersz, akkor se ess kétségbe, hanem próbáld meg a szöveg környezetből kitalálni a mondat jelentését. Ennek a begyakorlása azért fontos, mivel hosszú szövegekről van szó, és arra nincs idő, hogy mondatonként próbáld értelmezni a szöveget.
✔ A "language elements" feladat típusok sem kifejezetten a nyelvtani tudásodat mérik, itt is inkább a szókincsre helyezik a fő hangsúlyt - előljárószavakat, végződéseket, vonzatokat kell például a szövegekbe illeszteni.
✔ A "writing" feladatok során általában hivatalos, vagy fél hivalatos levél írását kérik (150 - 200 szó), ezen belül lehet például panasz levél, érdeklődő levél. Ennél a feladat típusnál van jelentősége igazán a nyelvtan ismeretének, hiszen itt külön pontozzák a nyelvtani szerkezetek helyes használatát.
✔ A vizsgán előforduló vizsgatípusokról, a levél javítás menetéről bővebben a telc honlapján tudsz olvasni , amelyet érdemes legalább egyszer átfutni.

Tippek a szóbeli vizsgához

Feladat típusok: két feladat típus van a szóbeli vizsga során: "hallott szövegértés rész" és "beszédkészség" mérése.
A "hallott szövegértés" feladatrészre az írásbeli vizsgát követően kerül sor közvetlenül és három típusú feladat fordulhat elő - ezt csak úgy tudjuk gyakorolni, ha minél több szöveget hallgatunk különböző témákban.
A "beszédkészség" mérés során négy feladat típus fordul elő:
✔ bemutatkozás - ez úgymond bemelegítés, és még nincs pontozva,
✔ prezentáció,
✔ véleménykifejtés,
✔ problémammegoldás.
Felkészülési idő: a vizsgázóknak B1, B2 szinten 20 perc felkészülési idejük van, amely alatt megkapják a feladatsort és kidolgozhatják egy külön lapra. Ez a vizsga során segítségükre lehet, de felolvasni nem lehet.
A vizsgán előforduló vizsgatípusokról, a szóbeli témákról bővebben a telc honlapján tudsz olvasni, amelyet legalább egyszer érdemes átfutni.
A vizsga menete: a szóbeli vizsgán egy-egy feladatrészre körülbelül 5 perc jut. Ebbe nem tartozik bele a bemutatkozás. A szóbeli vizsga során a vizsgáztató csak megfigyel és pontoz. Te, mint vizsgázó egy másik vizsgázóval beszélgetsz. Így neked kell figyelned arra, hogy ha a párod túl sokat beszél, akkor például egy kérdés, és vélemény kifejtés beszúrásával vedd vissza a figyelmet. Ne engedd hogy csak vizsgázó párod beszéljen!
A szóbeli vizsgák során az számít, hogy beszélni tudj; így ha nem akad el a beszélgetés, meg tudod értetni magad vizsgázó pároddal, és elemi hibát nem követsz el, akkor nagy gond nem lehet.

Mire figyelj még a TELC vizsgák során!?

✔A vizsga általában 9.00-kor kezdődik, de legkésőbb 8.30-ra a vizsga helyszínére kell érned.
✔ A vizsga során dönthetsz arról, hogy tollat vagy ceruzát használsz a válaszlap kitöltéséhez.  Mi a ceruza és toll együttes használatát javasoljuk:
✔ az alap, vizsgázói adatok tölthetőek ceruzával és tollal is - nem szükséges átírni, ha valaki ceruzával tölti ki
✔ a satírozós feladatok során érdemes először ceruzával satírozni, amelyet azonban a vizsga végén biztosított idő alatt át lehet satírozni tollal - ha valaki eleve tollal satíroz, és ront, az nem javítható
✔ a levélírás során a vizsgázónak azonban döntenie kell, hogy tollat, vagy ceruzát használ - nem lehet az, hogy a vizsgázó a levél írása közben ceruzáról tollra, vagy tollról ceruzára vált, ebben következetesnek kell lenni.
✔ A szóbeli vizsgákra egy órás időintervallumokban vannak beosztva a vizsgázók, így ha nem az első körbe vagy beosztva, akkor elhagyhatod a vizsga helyszínét. Természetesen a kijelölt szóbelid időpontjára érj vissza!
✔ Amennyiben a szóbeli ideje alatt a helyszínen maradsz, csak egy területen, a kijelölt várakozó teremben lehet tartózkodni
✔ A szóbeli vizsga után el kell hagyni a vizsga helyszínét.
✔ A vizsgának 30 napon belül lesz eredménye, amelyet a saját TELC felületeden keresztül tudsz majd elérni.
✔ A nyelvvizsga bizonyítványt az eredmény közlést követő 30 napon belül állítják ki,  és a vizsgahely által kijelölt időpontban vehető át.